In gesprek met…
John Schuurman

De komende weken worden alle leden van de kerngroep voorgesteld. Zij geven een inkijk in hun expertise en motivatie voor deelname aan de kerngroep. Vandaag is centrumondernemer John Schuurman aan het woord.

‘De tijd mag de plannen niet inhalen’

‘De tijd mag de plannen niet inhalen’

John Schuurman (1954) is geboren en getogen in Borculo en naar eigen zeggen trots op zijn stad. Hij groeide op tussen de schoenen van vader en moeder Jan en Lien Schuurman. Wijlen Jan Schuurman begon in 1953 met de reparatie van schoenen in zijn schuur, werd venter en marktkoopman en legde daarmee de basis voor het latere schoenenbedrijf Schuurman Schoenen. Nu nog is zijn vrouw (87 jaar) iedere dag even in het bedrijf aanwezig om de krant te brengen en mee te lunchen. En passant doet ze wat kleine werkzaamheden in het magazijn. Het zegt iets over de betrokkenheid en passie voor de zaak en de mensen die er werken. John nam al vroeg zijn intrek in het bedrijf en ging de markt op. Met de komst van de filialen echter werden de markten een voor een afgestoten met Lochem als laatste in 1992. John nam de zaak in 1976 van zijn vader over, maar inmiddels staan de beide zonen al aan het roer en sturen veertig filialen en een online winkel aan.

‘Stadsvernieuwing vindt iedere 25 jaar plaats’

Via zijn netwerk kwam hij in contact met Leef! in Borculo en het mag geen verwondering wekken dat hij voor het thema Centrum werd gevraagd. Nog minder kan het een verrassing zijn dat hij ja zei, want de liefde voor de eigen stad gaat diep. Bovendien heeft hij het proces al eerder meegemaakt met de toenmalige wethouder Henk Kamp. “Het stuk herhaalt zich. Iedere 25 jaar ongeveer moet een centrum onder de loep genomen worden. Dat is een soort natuurlijke ontwikkeling. De tijd staat niet stil, dus waarom veranderingen wel? Als ik praat over het centrum van Borculo, dan bedoel ik het gebied binnen de Berkel. Daarin vormen horeca en detailhandel de kern voor de revitalisering van het gebied. Borculo heeft veel te bieden, zoals de Berkel, het groen en historische panden, maar het moet allemaal weer een beetje ‘opgeschud’ worden. Ik bedoel hier de toegang tot het centrum en de verdichting van het gebied zelf. Daar zijn nieuwe impulsen nodig. De Lange Wal bijvoorbeeld is een straat die in mijn visie aangepast zou moeten worden, zeker wat de huidige verkeerssituatie betreft. Een centrum moet een vriendelijke uitstraling hebben voor bezoekers met vooral veel sfeer.”

‘Het groepsproces is belangrijk’

Verdichting van het centrum betekent een ideale mix van horeca, detailhandel en sfeerelementen volgens John. Daarbij hoort ook autoluwheid. Het is niet zijn visie om de verkeersstroom uit het centrum te weren, maar in te passen in het nieuwe sfeerbeeld. De ondernemers maken die sfeer.
Maar er is meer mogelijk, zoals met verlichting. Beeldbepalende gevels bijvoorbeeld zouden verlicht kunnen worden ’s-avonds, net zoals het glas-in-loodraam van de Joriskerk van binnenuit. Mensen die voor een paar uur de stad inkomen, moeten verleid worden tot dagjestoerisme en op den duur zelfs
tot een meerdaags verblijf. Het allerbelangrijkste in deze fase vindt hij de mening van de inwoners. Zij vormen mede de stad en moeten zich uitspreken over hun toekomst. Het gaat om het groepsproces, dat is niet anders dan in een bedrijf. Daarna moet planvorming overgaan in uitvoering. Maar de tijd mag de plannen niet inhalen.