In gesprek met…
Lynn Kruit

De komende weken worden alle leden van de kerngroep voorgesteld. Zij geven een inkijk in hun expertise en motivatie voor deelname aan de kerngroep. Vandaag is ondernemer Lynn Kruit – Mulder van The Travel Club Berkelland aan het woord.

‘Als je wat wilt voor elkaar, dan moet je het doen met elkaar’

‘Als je wat wilt voor elkaar, dan moet je het doen met elkaar’

Lynn Kruit – Mulder (1978) is oorspronkelijk afkomstig uit Winterswijk en sinds 2008 woonachtig in Borculo. Ze startte haar carrière in de reissector en werkte in Winterswijk, Eibergen en Borculo. Ook verbleef ze twee jaar in het buitenland. Al snel begreep ze dat ze zich verder moest ontwikkelen om meer inbreng te krijgen en haar eigen ideeën te kunnen ontwikkelen. Dus volgde ze een HBO opleiding binnen het toerisme en startte in 2010 haar eigen reiswinkel binnen de franchiseorganisatie The Travel Club. Haar manier van werken heeft weliswaar overeenkomsten met het oude, vertrouwde reisbureau, maar stoelt tegelijkertijd op vernieuwing. Ze legt de lat veel hoger als het om serviceverlenging gaat, wil maatwerk en totale ontzorging van de klant, tot en met de incheck zelfs. Ook kun je niet zomaar binnenlopen. De aandacht voor de klant vraag tijd en daar hoort een afspraak bij. Lynn houdt van de Achterhoek, maar ziet ook de wat trage hervormingszin bij de streekbewoners. Het heeft in haar ogen ook met beeldbepaling te maken. Nieuwe zaken worden met de nodige argusogen bekeken. Het druist tegen haar principe van ondernemen is doorpakken in, maar ze beseft ook dat je niet alles alleen veranderen kan en sommige zaken tijd kosten.

‘Borculo moet toekomstbestendiger worden’

Haar ondernemerszin, kijk op zaken om haar heen en de drive bovendien om er wat aan te willen doen, brachten haar in contact met de kerngroep Leef! in Borculo. “Ik ken Maureen Venhoven, ook lid van de kerngroep, al lang en zij vroeg me erin deel te nemen vanuit mijn vakgebied toerisme. Weliswaar heb ik strikt genomen met mijn reisbureau te maken met outgoing toerisme, maar het gaat meer om de denkkracht rondom het thema. Daarnaast is toerisme niet los te zien van de andere thema’s die onder de loep liggen, zoals Horeca, Ondernemen en Centrum. Ik verbaas me al langer over het feit dat de handen niet meer ineen geslagen worden als het gaat om een toekomstbestendig Borculo. Ik respecteer ieders belangen, maar als je wat wilt voor elkaar, dan moet je het doen met elkaar. Wil je meer toerisme naar de stad krijgen, dan moet ook alles kloppen voor die doelgroep. Kleine kernen hebben concurrentie van de dynamiek van grote steden waar van alles gebeurt. Die achterstand zul je nooit inhalen, maar er zijn wel elementen aan te wijzen die op iedere kern van toepassing zijn. Dan hebben we het bijvoorbeeld over aantrekkelijke aanloopstraten naar een aantrekkelijk centrum waar het gezellig is en geen leegstaande of zelfs vervallen panden staan. Maar ook moet er voldoende accommodatie zijn die bovendien appelleert aan de wensen van de huidige, ‘verwende’ consument. Borculo heeft veel te bieden, musea, ’t Hof, een eigen bierbrouwerij, een recreatieplas et cetera. Het Hambroek zou bijvoorbeeld een prima startpunt kunnen zijn om de stad binnen te varen. Als je wat groter denkt, dan is er zelfs een verbinding mogelijk met Ruurlo, Museum More en de Heikamp. Voor toeristen is er dus beleving genoeg. Het gaat echter om planvorming en samenwerking in de uitvoering.”

Lynn beseft dat toekomstbestendige stadsontwikkeling niet over een nacht ijs kan. Ze is als ondernemer en inwoner van Borculo dolblij met de kerngroep en de ambities. Het feit dat de gemeente aangesloten is, maakt de groep in haar ogen alleen maar sterker. De volgende stap is de inbreng van de inwoners zelf. Daarna worden de vijf thema’s uitgewerkt en kan het werk beginnen.